≡ Menu

Импрегниране на дърво с ленен безир

Дразнещо за всички, които имат къща е, че трудно може да се избере наистина красива, ефектна входна порта. Най-накрая, когато успееш да го направиш, то си се примирил с факта, че тя трябва да е дървена. Това ни кара да размислим как да я предпазим след като сме наясно с отрицателната страна на дървесината, оставена на открито. Ето защо се разтърсих и намерих следното решение – импрегниране на дърво и дървената основа.

безир ленен

безир ленен

Самият процес на импрегниране е нанасяне на химически вещества върху дървена основа. Това се използва с цел да се подсилят качествата на дървото и да се осигури защита от гниене. След импрегниране появата на пукнатини е в много нисък процент. Устойчивостта на влажност на основата е многократно увеличена, а това е много важно за по-дългата ѝ употреба, особено за места, където климатът е често влажен, а зимата – по-продължителна. Това е потвърдено и от хора, които дълги години са се занимавали с производство на дървени врати и други материали от дърво.

Преди да се започне с импрегниране на дърво то подгответе основата. Тя трябва да е:

  • С премахната повърхностна кора, ако такава е налична
  • Подсушена, без никаква влажност
  • С малки дупчици, които да спомогнат за попиването на импрегнатора

Най-често импрегнирането на дърво се употребява в:

  • Строенето на кораби
  • Нови постройки
  • Конструкцията на железопътни линии (за свързването на релсите)
  • Огради
  •  Къщи, изградени от дървесина

Средството, което аз избрах, за да импрегнирам външната врата на двора си беше ленен безир. Това е икономически изгоден начин за защита на дървените основи. Не се достига до основата на дървото, а само на около 5 мм от кората. Лененият безир предпази входната врата от почерняване въпреки честите мъгли и дъждове тук. Ето един пример за такъв продукт на пазара у нас – безир ленен. Разбира се, можете да ползвате всеки един друг продукт по ваша преценка със сходни качества – налични са много производители на ленен безир. Също така е възможна употребата на лак за дърво по единично или върху ленения безир.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!