≡ Menu

5 съвета за по-лесно изпиране на килимите

Обикновено лятото е времето, което посвещаваме освен на Ваканция, и на домашното основно почистване – завеси, постелки, одеяла, килими, та дори и тапцерията на меката ни мебел. Сваляме всичко и голямото пране започва!
Особено тежка е задачата, когато дойде ред да перем килимите. Тежки, трудно се пренасят, а за самото изпиране да не говорим – нежната половина от читателите ще ме разберат най-добре.

Как са перяли килимите по времето на нашите деди?

В миналото бабите и дядовците ни са знаели един метод, който не е никак за пренебрегване. Той се казва „голямата селска чешма“. Избирали са хубав слънчев и горещ летен ден, натоварвали са китениците и килимите на каруцата (в по-ново време на колата) и са отивали на чешмата.

Прането на килими и било специално преживяване – семеен ритуал, както и място за създаване на социални контакти.

Разстилали килимите и ги накисвали в постоянно течащата изворна вода на селската чешма. Заливали ги с домашен сапун, разтворен във вода, вземали дебелата четка и натърквали. След това оставяли силната струя на водата да си свърши сама работата по изплакването.

Как перем килимите си днес?

Днес този ритуал изглежда „малко“ по-различно. Или отиваме до най-близката автомивка, или до близкото село до бързей на река, където в някоя къща се предлагат тези услуги. Съществува и друг сценарий – снабдяваме се с „перяща“ прахосмукачка и се залавяме с прането сами у дома.

Най-рядко предпочитаният от българина вариант (причината за което все още остава загадка за мен) е да се поръча услугата от почистваща фирма, като най-големият плюс в случая е, че хората идват на място и почистват с качествени професионални машини. Освен, че не се налага да пренасяте тежките настилки, другият плюс е липсата на време за съхнене. Професионалистите използват специални машини, които извличат влагата от килима и той е напълно сух непосредствено след прането. Например фирма Бориван ще почисти вашият килим на цена в диапазона 2,50/3.50 лв. за кв.м., като клиента спестява разходи за път, много време и усилия по пренасяне.

Ако все пак сте избрали варианта да почистите меките подови настилки сами на ръка, преди да пристъпите към същинската работа вижте тези полезни съвети, споделени от Бориван:

 1. Не мокрете твърде много килима
  Това не само е излишно, но и ще затрудни още повече изпирането и изсъхването. Нужно е само да накиснете килима с помощта на гъба и препарат.
 2. Оставете известно време препаратът да подейства
  Тази част от прането на килими е важна. Не я подценявайте. За да разгради мръсотиите и праха, препаратът се нуждае от малко време. Половин час може да Ви се струва малко, но е от огромно значение за успеха на прането.
 3. Разтъркайте най-замърсените места с твърда четка.
  Онези места по килима, по които минава „целият трафик“, имат нужда от по-специално внимание. Няма да е достатъчно само времето на накисване с препарата, за да се изчистят. Ще бъде необходимо да прибавите и малко търкане с четката.
 4. Оставете да изсъхне
  Прането на килими не се състои единствено в самото пране. Не маловажна част е съхненето. Непременно осигурете добра вентилация и проветряване. Отворете прозорците, пуснете вентилатор и оставете килима да изсъхне напълно. Не бива да бъде дори малко влажен. Ако не го направите, няма да постигнете очаквания резултат накрая. А и влагата предразполага за образуване на мухъл и развитие на вредни микроорганизми.
 5. Прахосмукачка
  След като килимът е напълно изсъхнал, е време грижливо да минете с прахосмукачката. Изсмукването на вече изсъхналите частици препарат в килима означава изсмукване на мръсотията и праха.
  Обикновено препаратите вършат и друга работа – дезинфекцират. А това е особено важно за целия Ви дом и здраве. Бактериите, които се развиват в килима, прахът и микроорганизмите, са вдишвани и се полепват по нас.

*Още някои съвети
За да бъде ефикасно прането на килими, редовната поддръжка е от основно значение.
Всяка седмица използвайте прахосмукачката и почиствайте килимите обстойно. А на всеки две седмици поръсете със сода за хляб и оставете да престои така поне два часа. След това минете с прахосмукачката. Содата за хляб има дезинфекциращо действие и премахва неприятните миризми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!