≡ Menu

4 съвета за отстраняване на петна от килими

Петната по килимите са изключително досадни и могат да превърнат едно елегантно и прилично изглеждащо жилище в нещо, което наподобява неподдържана студентска квартира.

Петната могат да са малки и не много забележими, но винаги ще навредят на цялостния облик на помещението. Ето защо е добре да знаем как да ги почистваме, тъй като това може да предопредели цялостния облик на дома ни.

Тези четири съвета могат да ви направят с една идея по-подготвени за подобни ситуации. Защото петната рано или късно се случват, къде по невнимание, къде инцидентно.

Действайте бързо

Когато по някаква причина, например по невнимание, килимът или мокетът се замърсят с нещо, от основно значение е да действате бързо и решително. Именно от вашата навременна реакция зависи да се справите с петното много бързо.

Златно правило е, че колкото по-бързо обработите мястото и колкото по-навреме отстраните замърсителя, толкова по-малко възможност ще има да проникне той в тъканта на текстила и да остави следа след себе си.

Нека предположим, че стоите в хола пред телевизора, държите нож и белите ябълка. Представете си, че в един момент по невнимание се порежете. Още в първият миг могат да капнат няколко капки кръв на килима.

В подобна ситуация, бихте могли да почистите ръката си и да сложите марля или лепенка, но в същото време трябва да помолите някой член на семейството да обработи килима.

Може би няма да ви мине през ума това, но все пак е важно да се действа навреме. При петната от кръв, както при много други, трябва да се действа незабавно и то със студена вода, тъй като топлата помага на кръвта да се съсирва.

Подобно е положението и с петната от вино, които трябва много бързо да се обработят. Ако разполагате с подходяща техника у дома, най-добре е петна от този тип да се изсмучат от килима, защото иначе бързо попиват в тъканите.

Поддържайте известен запас от препарати

Добре е за вас да поддържате в дома си малък запас от различни видове почистващи препарати. Осигурете си различни продукти, които да могат да помагат в различни случаи, като например мазнина, вино, кафе и други подобни.

Не е нужно да купувате всичко наведнъж, просто имайте предвид по един продукт всеки месец. Тези препарати имат изключително дълъг живот и можете да почиствате с тях дори и след години, така че не се безпокойте за това, че просто ще стоят така.

Разбира се, не е нужно да избирате най-скъпите нито пък най-големите опаковки. Просто нещо, което да ви свърши работа в случай на нужда. Понякога един препарат за няколко лева може да спаси много скъп килим, дреха или дори холна гарнитура за многократно по-висока цена.

Не забравяйте да прибирате тези препарати на тъмно и прохладно място и освен това не забравяйте, че е от огромно значение да ги държите на място недостъпно за деца, например в шкаф, който се заключва.

Бъдете информирани

Дори и да действате много бързо и дори да разполагате с най-добрите препарати за почистване на петна, все пак е от огромно значение да имате допълнителна информация по-въпроса.

Тук не става дума за някакви много дълбоки и експертни познания, а за това да се информирате и да имате една най-обща култура. Просто в момент, в който ви се чете нещо любопитно можете да заделите няколко минути.

В това време можете да потърсите информация за най-честите типове петна и за това какво работи най-добре и какво трябва да се избягва. Всеки вид петно си има своите особености и “психология”, която е полезно да познавате.

Това не е нещо, което ще ви отнеме много време, но ако веднъж прочетете малко по въпроса, после ще имате знания, които ще могат да ви бъдат полезни не за месец или два, а за цял живот.

Дори и да разполагате с най-качествените препарати у дома си, ако не знаете как да ги използвате, то тогава всичко това е напълно безполезно и излишно, и не би ви помогнало да почистите по никакъв начин.

Професионализма винаги побеждава

Ако след дълго ползване килимът е станал като каталог от петна, не е нужно да го изхвърляте. Може би сте се опитвали да го изперете много пъти, но петната остават? Е това не бива да ви тревожи.

Важно е да знаете, че съвременните фирми за почистване на дома предлагат буквално вълшебни решения, които могат да отстранят дори и петна, за които не сте предполагали.

Наличните препарати и техника, с които експертите разполагат, както и изключителния ноухау, който могат да предложат, несъмнено пренася почистването на ново ниво.

Със сигурност повечето фирми ще ви кажат, че едва ли има петна, с които да не могат да се справят и това е така в 99% от случаите. Със съвременните средства вече вероятността за това някое петно да не може да се отстрани е под 1%.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!