С какво базалните импланти превъзхождат останалите?

Posted on

Базалната имплантология доби голяма известност в България, но това не учудва никого. В наши дни все повече пациенти разчитат на базални импланти, защото лечението с тях е далеч по-евтино, отколкото при конвенционалните варианти, а също така оздравителната процедура е бърза и напълно безболезнена. Разбира се, BOI имплантите имат и още много предимства.

Отваряйки дума за базалните импланти трябва да споменем, че те са едночастови, което допринася за намаляването на риска от връзката между две отделни части, каквото съществува при винтовите дентални импланти. Последните често биват отхвърляни от организма, а това налага десетки посещения при стоматолога за корекции и хирургически интервенции.

Ако проведете лечение с BOI импланти, то вие ще намалите предвиденото време за заздравяване на чуждото тяло. Стоматологът ще пристъпи към поставяне на нови зъби непосредствено след операцията, без това да доведе до никакви проблеми. Съкратеното възстановяване на зъбите е един от приоритети, който си заслужава да отбележим.

Не е тайна, че поставянето на новите зъби може да се случи до пет дни, след като имплантите бъдат поставени. Дизайнът на иновативните импланти не позволява на храната да влиза под протезите, както и значително подобрява дъвкателната функция на пациентите. По този начин вие получавате не само фасада, а възможност да приемате храна, без никакво усилие.

При конвенционалните дентални импланти понякога се получават инфекции, което налага премахването им. В този момент винаги може да сложите базални импланти, така че да не претърпите сериозни загуби. Това важи в пълна сила за пушачите и хората с пародонтални заболявания. Процедурата включва употребата на упойка и внимателно наблюдение, за да не усетите никакъв дискомфорт.

Общо взето виждате, че базалните импланти имат редица преимущества пред другите. Не всички специалисти ще се съгласят с нашата статия, но пък пациентите сами могат да  забележат неоспоримия напредък на базалната имплантология в наши дни. Нека спрем дотук, и да ви оставим да прецените дали да започнете лечение с BOI имплантите.

За повече информация вижте „Център по базална имплантология“ – swissimplants.eu


Разширени пори на лицето – топ 5 инструмента на разположение в ефективната борба

Posted on

Порестата дерма е проблем за много хора. За нея трябва да се отделя достатъчно време и пак може да се окаже цяло бедствие при собствениците на мазна и нормална кожа.

Много трудно могат да се изгладят разширени пори по лицето с обикновен подход, а много дами не могат да си позволят скъпите салони с лазер и полиране с диамант.

Разширени пори по лицето – физиология

В микроскопичен мащаб представляват дупки, през които се излива себум. Особено интензивно се проявява при мазна кожа на лицето и най-често, започва в юношеска възраст, когато настъпват хормоналните промени в организма.

Редовното почистване на кожата е задължителна процедура, ако имате разширени пори. Много е важно да се почиства нежно мръсотия и да се дезинфекцират, места, където има рани.

Друга причина за разширени пори на лицето е остаряването на организма. С възрастта, кожата, без полагане на дължимата грижа, удължава порите. Затова е много важно в този момент да започнете да използвате козметика с колаген, която стяга кожата и порите.

Как да се отървем от разширени пори?

Лидери сред наличните средства са atache ексфолиантите за лице, както и някои топ 5 инструмента за справяне:

5-то място заема маска с кисело мляко

Разбъркват се в 100 гр. кисело мляко, щипка сол и 10 грама на картофено пюре. Поставя се върху почистено лице дебел слой в продължение на половин час. Изплаква се с топла вода, и след това се прилага сметана.

4-то място се пада на маска с яйчен белтък

Отделете жълтъка от яйчен протеин и добавете 3 мл прясно изцеден лимонов сок. Нанесете върху почистена кожа в продължение на половин час. Тази маска не само стяга порите, но и се бори с пигментираната и увиснала кожа.

3-то място е маска с глина

Тази маска е добра, защото едновременно чисти и свива порите. Ефектът трае до следващото почистване. Разбъркайте 10 гр. бяла глина, 5 мл. прясно изцеден сок от моркови и 3 капки прополис тинктура. Нанесете няколко слоя на кожата, когато изсъхне, изплакнете с топла вода.

2-ро място се пада на краставица и овесена каша маска

Смесете 10 мл. пресен сок от краставица и 10 гр. овесени ядки, предварително смлени на брашно. Нанесете за почистване на кожата и масажирайте малко проблемните места. Изплакнете след 30 минути.

Не забравяйте, че за да се измие кожа с разширени пори, трябва да се ползва салицилов сапун.

1-во място се пада на маска с лимон

Лимонът е несравним лидер в борбата срещу проблемната кожа. Той не само ги почиства, но дърпа добре, не източване. Добавете смес от 10 мл. мляко кисело мляко плодов сок ½ лимон. Нанесете върху кожата за 15 минути и изплакнете с топла вода.

Подобен ефект се получава в козметиката с янтарна киселина, същата киселина, като лимон. Човек може просто хомогенизира няколко таблетки с вода и да прилага върху кожата с разширени пори на лицето за 15 минути. Изплакването става само с топла вода.

Вижте и защо и как да използвате стягащ серум за лице.

На добър час и успех на всички в борбата с разширени пори!


Стоматологичен лазер – същност и действие

Posted on

Стоматологичен лазер е съвременното решение за лечение при проблеми със зъбите и такива в устната кухина. Като цяло въвеждането на тази съвременна технология в стоматологията предлага на пациентите процедури с лечебен и естетичен ефект едновременно. Те са безболезнени и гамата им е доста широка. Още през 1964 са правени опити нововъведението да бъде направено, но едва днес то разкрива пълния си потенциал. Това става с оглед на едновременно представяне, както на терапевтично лечение за пациентите, така и на оперативно. Има и достатъчно много специалисти обучени да боравят със стоматологичен лазер, така че днес той е модерното решение за съвременните стоматологични клиники.

Същност и предимства на лазера в стоматологията

На първо място за разлика от конвенционалния стоматологичен метод, най-вече при нужда от хирургична намеса, лазерът е изключително безболезнен и процесите по естествено възстановяване са ускорени. Много положителна черта на лазерите е, че позволяват хирургическа намеса по безкръвен път и така не нараняват здравата основа на венеца. Традиционните методи ползват инструменти и макар дезинфекцирани, те донякъде създават опасност от инфектиране, а и времето на процедурите е доста по-продължително. При лазерното лечение и интервенции, тези фактори са премахнати, защото той  действа на безконтактен принцип.

На второ място в по-голямата част от случаите на използване на лазерно лечение в стоматологията, поставянето на упойка локално не е необходимо. Така се премахва и един друг риск за възможни алергии, както и бавното възстановяване след процедурата. За детската стоматология използването на стоматологичен лазер е изключително важно. При него е премахнато травмирането от поставянето на инжекционна упойка, острия и плашещ шум от машинката го няма, плашещите инструментите също.  Дори и да се наложи поставяне на упойка в някои случай, то процедурата е много по-бърза и най-вече напълно безболезнена.

До момента лазера в стоматологията се използва за редица състояния, от чисто естетически, до такива с по-сложен характер на заболявания. Някои от най-популярните такива състояние са: избелване на зъби с лазер, поставяне на кореновите канали на зъбите в стерилна среда, премахване на петна по зъбите и заздравяване на емайла, лечение на различни видове херпеси в устната кухина и извън нея, корекции на венци, устни или език, лечение на афти в кухината на устата, премахване на доброкачествени тумори и други подобни.

Като цяло един стоматологичен лазер допринася изключително много за естетическите проблеми, пред които стоматолозите са изправени постоянно. Така например едни протези често не си съвпадат в релефа на венеца. Този проблем решен с помощта на конвенционални техники отнема до 3 седмици най-малкото. С помощта на лазерната технология това време на напасване може да се сведе до 3 дни и резултата от естетична гледна точка да е много по-добър. Като цял използването на лазери в последно време, не само в стоматологията, но и в редица други области, като дерматологията, хирургията, естетиката и други е изключително успешно и полезно, както за пациентите, така и за специалистите.


Какви са предимства от лечението с кислород?

Posted on

Хипербарната кислородна терапия се използва успешно при лечение или като паралелна терапия на широк диапазон от заболявания и травми. Някои от предимствата, които пациентът получава след прилагането и са:

 • Намалява се възпалението и отокът
 • Подпомага тялото да елиминира и да се освободи от токсините
 • Стимулира растежа на нови кръвоносни съдове
 • Способността на организма да се пребори с инфекции и болести е в пъти по-голяма
 • Принася кислород до увредени области на тялото и мозъка

Какви са нейните предимства:

 • Как насищането с кислород съдейства за борба срещу инфекциите: Благодарение именно на това насищане в течностите и тъканите в тялото, се променя средата и тя вече не е благоприятна за анаеробните бактерии, които причиняват инфекциите. Чрез специалното лечение с кислород директно се унищожават анаеробните бактерии и се стимулира възможностите на белите кръвни клетки сами да се преборят с бактериите и гъбичките.
 • Увеличават се нивата на кислород и кръвопотока в тялото: Чрез хипербарната терапия се получава вазоконстрикция и насищане с кислород. Това намалява отока, а нивата на му в плазмата се увеличават с 10-15 пъти над обичайното. С нейна помощ се доставя кислород и се предоставя незабавна помощ в зони с ограничен приток на кръв.
 • Терапията с кислород и токсичните газове: Чрез подлагане на цялото тяло на 100 % чист кислород под налягане, токсичните газове, като въглероден окис се освобождават. Благодарение на кислородотерапията се намаляват щетите нанесени от токсичните газове.
 • Вазоконстрикция: До увредените зони се доставя 100 % чист кислород, който помага за намаляване на отока в присадените тъкани и се бори срещу тяхното възпаление. Чрез терапията се ускорява зарастването им вследствие на изгаряне, рани и травматични наранявания.
 • Неоваскуларизация: Чрез терапията се създават идеални условия за растеж и развитие на нови кръвоносни съдове, защото кислородът подпомага образуването на колаген, който е отговорен за растежа им. Освен това чрез нея се подпомага растежа на нова тъкан в засегнатите зони при рефракторен остеомиелит и хронични язви на меките тъкани. С помощта на лечението с кислород се подпомага растежа и развитието на нови кръвоносни съдове и се създават благоприятни условия за растеж на нова тъкан.
 • По отношение на налягането: Съгласно закона на Бойл, налягане и газ са в обратнопропорционална зависимост. Когато се увеличава натиска от налягането върху тялото, обемът на газовете в него намалява. Чрез тази реакция уловените газови мехурчета се придвижват дори и в най-миниатюрните кръвоносни съдове, което свежда до минимум щетите нанесени от тях. Благодарение на лечението с кислород се освобождават токсичните газове и се намалява увреждането причинено от тях.
 • Неврологични функции: Чрез терапията с кислород се увеличава кръвопотока, обмяната на веществата и растежа на тъкани при пациенти с мозъчни травми. Лечението с нея събужда спящите неврони, които са живи, но не функционират около увредената тъкан. С терапията се подпомага възстановяването на мозъка чрез стимулирането на спящите неврони.

Ако имате сериозен здравословен проблем, който доказано може да се повлияе при лечение с кислород, не отлагайте, а си запишете час в HBO Medical Support Center на http://hbo-center.com/. Вие сами ще се убедите в положителния ефект от терапията.


Ползите, свързани с ултразвук по време на бременност

Posted on

В сферата на медицината, Акушеро-гинекологичният или така наречения накратко АГ ехограф се използва за метод, който е базиран на свойството на високочестотните звукови вълни да произвеждат изображение на вътрешни органи от тялото на човека, като по този начин докторите и обучените експерти да могат да преглеждат пациентите. Когато се използва ултразвук, много високи звукови вълни, които хората не са в състояние да чуват, се насочват в ръчен скенер, снабден с датчици от вибриращ кристал, в тази част от човешкото тяло, която е предмет на проучването. Датчиците използват високите вълни на звука, за да направят изображение на органите, които са обект на изследване. На практика, изображенията са с изключително ниско качество. Ултразвук обикновено се използва за изследване на тъкани на гърдите, както и коремните, и тазовите органи.

В наши дни съществуват четири типа медицински АГ ехограф – 2D, 3D, 4D и Доплер. Най-често използваният тип е 2D ултразвук, който се използва обикновено при диагностика и бременност. 2D ултразвукът предлага серии от двуизмерни и плоски изображения с напречно сечение. С развитието на медицинската техника, 3D ултразвукът предлага по-добро изображение и така заема мястото на 2D картините на плода и вътрешните органи на жените. С тази технология, тъканното сканиране се осъществява под различен ъгъл и извлечените данни се представят чрез триизмерно изображение. Накратко, 3D методът дава по-цялостно и детайлно изображение за развитието на ембриона.

Методът 4D ултразвук разполага с екстра възможност за представяне на движението на плода. Той успешно замени 3D метода, тъй като предлага по-добра ефективност. В сравнение с по-старите технологии, 4D процедурата предлага възможност за най-реалистична картина за стадия на развитие на плода.

3D и 4D тестове се използват, също така, за диагностика на заболявания, които не се откриват лесно или не са откриваеми за 2D изображенията. Докато горните процедури ултразвукови показват вътрешните тъкани и структури, Доплеровият ултразвуков разглежда кръвния поток и налягането в кръвоносните съдове. Този метод работи чрез високочестотни звукови вълни, които отскачат, проследявайки начина, по който се движат кръвните клетки, записват релациите на честотата на звуковите вълни и накрая се връщат обратно към сондата. Информацията се предоставя под форма на изображения, които показват бързината и направлението на кръвния поток.


Мъжко бельо за спорт

Posted on

Когато избираме мъжко бельо за спорт трябва да се съобразим не само с тенденциите в модата, но и да наблегнем на удобството. Мъжкото бельо е съществена част от облеклото на мъжа, затова трябва да бъде подбрано с вкус както останалата част от тоалета.

За съвременните спортуващи мъже, какво мъжко бельо носят никак не е маловажно.

Освен секси дизайн, мъжкото бельо за спорт трябва да носи комфорт. Материята на висококачественото мъжко бельо се различава от бельото на ниска цена.

Мекотата на памука, издръжливостта на елстана и бамбуковите нишки са основни при избора на мъжко бельо за спорт. Качественото бельо има в себе си мънички дупчици, които осигуряват на тялото охлаждане по време на физическо натоварване.

Всеки мъж има различен вкус, но когато избирате мъжко бельо за спорт, наблегнете на естествените материи и качествените кройки.

Твърди се, че за спортуване, боксерките от лека, памучна материя възможно най-добрия вариант – осигуряват пълна свобода на движенията.

Доста мъже предпочитат слиповете. Те обаче затрудняват движението, обгръщат тялото плътно, което води до застой на кръв в кръвоносните съдове и предизвиква дискомфорт.

Ластичния колан е създаден, за да придържа различни части на тялото с цел да ги предпази от травма по време на спорт. Може да се носи на гърдите, кръста или корема, в зависимост от нуждите на спортуващия.

Ластичните чорапи са задължителни когато имате проблеми с кръвоносните съдове на краката. Функцията на тези чорапи е да укрепват и поддържат стените на тези кръвоносни съдове при физическо натоварване.

Избягвайте синтетичните материи – те могат да раздразнят кожата ви. Бельото не бива да оставя следи по тялото –  това означава, че е тясно и спира кръвообращението.

На какво мъжко бельо за спорт ще се спрете, зависи от вкуса ви, от хигиенните  ви навици, от вашата инруиция и физика. Във всеки случай обаче носете бельо, което повдига самочувствието ви и ви кара да се чувствате спокойни.


Денталната медицина – за усмивка без компромиси!

Posted on

През последните няколко години пациентите посещават стоматологичния кабинет по редица показания, свързани с лечението на инфектирана зъбна тъкан, пародонтитни състояния или процедури с козметичен ефект. За повечето обаче екстракцията на зъб си остава все така смущаваща манипулация. Запознайте се сега с иновативните методи, които предлага денталната медицина в областта на оралната хирургия и с изключително надеждните методи за възстановяване на липсващ зъб! Подарете си усмивка, която не търпи компромиси!

Най-често зъболекарите препоръчват екстракция на зъб по редица ортодонтски причини като напреднал кариозен процес, струпване на зъбните структури или травма в челюстта. Действията на специалистите се определят от индивидуалното състояние на пациента. При деца от 3 до 5 години, на мястото на млечния зъб се поставя местопазител, така че да се запази разстояние за зародиша на постоянния зъб, а при деца след петгодишна възраст пространството се оставя свободно. Някои експерти по дентална медицина прилагат реимплантиране на зъб до 2 часа след експулсирането му от устата, в резултат на удар или падане. Съществува потенциална възможност за успех на кореновото лечение и имплантирането му в костта, при условие че зъбът е овлажняван със слюнката непрекъснато до възстановяването му. Прогнозите на стоматолозите определят, че корените на експулсираната структура ще се разграждат поетапно в период от десет години преди да бъде отхвърлена.

В съвременната дентална медицина са разработени и изцяло иновативни методи за безболезнена екстракция на зъб. Този толкова травматичен метод, вече се извършва чрез вибрационни движения на специален апарат, използван в пиезохирургията, с който се разкъсват връзките между зъба и костта. Почти не се наблюдават поражения върху венечната тъкан. По-подробна статия за ваденето на мъдрец може да прочетете тук: http://stomcenter.bg/surgery

По отношение на цените в традиционната практика екстракцията на временен зъб е 30 лв.,  на постоянен  около 60лв., а на дълбокофрактуриран достига до 80 лв. За спирането на локален кръвоизлив с гел, стойността на интервенцията струва 15 лв., а с шев – 20лв. Сумата за възстановяване на липсващ зъб се определя от начина на реконструкция и от материала, които се използва. Имплантологията е иновативен метод за поставяне на винт с титаниева сплав в костта и фиксиране на ортопедична конструкция върху него. Манипулацията варира между 1 800 и 2 200 лв., а при планирането на денталните импланти се използва автоматична система за хирургична навигация.  Най-често пациентите си поставят протези от различен материал. Цената за коронка от металокерамика е между 200 – 240 лв., от металокерамика с благородна сплав започва от 540 лв., короната от керамика варира средно между  520 – 1 000 лв., а  от цирконий сумата стартира от 600 лв.  Стоматолозите препоръчват и адхезивната техника при възстановяването на загубен зъб. Използват се гласфибровъчни влакна, така че закрепването на моста става от вътрешната страна на опорните зъби с много малко намеса. Тази процедура се характеризира още със завидни резултати за естетичната красота на усмивката и може да се прилага в случаи, когато няма достатъчно кост за имплантиране или пространството е малко.

Денталната медицина непрекъснато прави иновативни постижения в областта на зъболечението. Дори се разработва естествен процес за насищане на зъбния емайл с умерени дози от калций и фосфор чрез електрически импулси. Посещението в стоматологичния кабинет вече може да бъде напълно безвредно и безболезнено за пациентите. Отличната орална хигиена не е непостижим идеал, а решение, с което не трябва да правите компромиси!


Какво представлява глутаминът и за какво е необходим?

Posted on

Белтъците, които изграждат човешкото тяло, съдържат 20 на брой различни вида аминокиселини, като някои от тях тялото може да си произведе и само, но други трябва да бъдат Continue reading “Какво представлява глутаминът и за какво е необходим?” »


Как да поддържаме перфектна устна хигиена?

Posted on

Доброто здраве на устната кухина изисква много повече от миене на зъбите. За да запазите устата и зъбите си здрави и да ви служат цял живот, има определени стъпки, които трябва Continue reading “Как да поддържаме перфектна устна хигиена?” »


Хомеопатично лечение

Posted on

Хомеопатията (от гръцки Ὅμοιος -. Като и πάθος – болест) – един вид алтернативна медицина, включваща използването на силни лекарства, който могат да причинят здравословни Continue reading “Хомеопатично лечение” »