Как да отглеждаме растения в закрити помещения?

Posted on

Indoor garden Отглеждането на различни видове растения у дома е нещо съвсем достъпно за всеки един човек и рядко ще забележите дом без саксийни цветя в него. За постигането на успешно отглеждане и продължителен живот на растението обаче, е необходима известна доза допълнителни грижи и подготовка. Дори градинарството в домашни условия да представлява само хоби за Вас, пак е необходимо да се запознаете с нуждите на своите растения още в самото начало, за да избегнете неправилното им третиране и поставянето им в неподходящи за тях условия.

Всяко едно растение се нуждае от различни условия, за да постигне оптимално ниво на растеж, цъфтеж и развитие. Някои от тях се нуждаят от повече светлина, други – от повече вода, трети – от определена температура, четвърти – от специфична почва и т.н. Запознайте се с характеристиките и начина на отглеждане на своето растение още преди да го закупите или непосредствено след това. Това ще ви спести разочарованието от бързото му загиване или променен външен вид (избледняване и/или изсъхване на листата, липса на цъфтеж, оскъден растеж, болести и т.н.) Промяната на обстановката на растението също не е препоръчителна, тъй като периодът на адаптация към новите условия не винаги протича безпроблемно.

Осветлението е едно от най-определящите условия за живота на Вашите растения. Неговата липса или изобилие могат да се отразят неблагоприятно върху живота на растението. Пряката слънчева светлина също в повечето случаи не е препоръчителна, тъй като може да го изтощи бързо и да доведе до неговото загиване. На пазара в момента се предлагат и LED лампи които са достоен заместник на слънчевата светлина, в случаите когато тя е оскъдна и недостатъчна за целите Ви.

Други две основни неща, на които трябва да обърнете внимание още в самото начало са почвата и начинът на напояване на растението. Разучете какъв тип почва е най-подходящ за него преди да го засеете или пресадите. Повечето стайни растения изискват поливане веднъж или два пъти седмично, но отново – това е нещо, което бихте искали да проверите преди да е станало твърде късно.

Ако сте се насочили към професионално отглеждане на цветя или други видове култури на закрито, пазарът днес предлага множество варианти за тяхното успешно развъждане, здравословен растеж и обилен цъфтеж/продукция. Днес вече не сте зависими от природните условия, климат и годишни времена. С правилните приспособления и познания в областта на ботаниката, можете да постигнете зашеметяващи резултати както в домашни условия, така и в специално предвидени за целта закрити помещения. Всичко зависи от мащаба на Вашата продукция, времето, с което разполагате и бюджета, който сте готови да инвестирате в отглеждането на Вашите растения.

В специализираните онлайн магазини, като например grow.bg, можете да намерите всичко, което би могло да ви бъде необходимо за успешното отглеждане на растения на закрито:

 • почва
 • торове и семена
 • гроу комплекти
 • различни видове осветление (LED, рефлектори, баласти, отразително фолио и т.н.)
 • измервателни уреди
 • нагревателни стелки
 • пропагатори

… И множество други инструменти (дори и инструкции за употреба на торовете и добавките), предназначени да Ви улеснят в поддържането на Вашата вътрешна градина.

Отглеждането на растения в закрити помещения може да бъде както своеобразно хоби, така и цяла наука само по себе си. Вие определяте параметрите, а възможностите са, практически, безброй. Най-важното, което трябва да запомните е, че всеки сорт растение се нуждае от различни условия, за да може да цъфти и да се развива. Когато подхождате индивидуално към всяко едно от растенията, които притежавате, шансовете Ви за успешното им отглеждане са неимоверно по-големи отколкото ако ги снабдявате с еднотипна среда и условия за растеж. Ежедневните грижи и внимание също оказват голямо значение. Следете Вашите растения и начина, по който те се развиват ежедневно, за да можете да реагирате веднага когато забележите нещо нередно по листата, кореновата система, пъпките и др.

Взимайки предвид тези няколко неща и възползвайки се от възможностите, които предлага пазарът днес, Вие сте способни да се сдобиете с една чудесна градина на закрито, достойна за гордост и възхищение.


Нелина – 2016 беше успешна, 2017 трябва да е по-добра

Posted on

Нелина приключи старата година в най-големият град, в който е била до сега – Москва. Очарована от обстановката и архитектурата и потресена от задръстванията.

Приключи 2016 с Коледен концерт в Москва

При взимането им от летището им е отнело 3 часа докато се преборят с трафика. Впечатлена е също и от национализма на страната и как всичко е изписано на руски, как все още можеш да видиш жени в народни дрехи и от пързалянето на лед, което е прието като „национален спорт” и има много пързалки, които са напълно безплатни. Понеже е бързала за приготовления за подготовката за концерта там е нямала много време за да разгледа цялата очарователност на Москва.

За първи път от 15 години се организира български концерт в Москва

Концерта е организиран от „центъра на промишлеността” с благотворителна цел. На 16.12.16 е проведен Коледен концерт. Самия център развива голяма дейност в руската столица и помага много на българските общности в Русия. Концерта се състоял пред сградата на ЦНП. Учудващо за певицата, площада на който се е състояло събитието, се е напълнил много бързо, като почитателите са били предимно българи живеещи в русия и близките републики. Набираните средства са били с цел подпомагане на българската общност и създаване на български храм, за подпомагане на българското училище и детска градина и също за обновяване на блока, където живеят предимно българи.

Българите искат хоро!

Още с влизането, хората са започнали да скандират „хора, хора искаме хора”. Това е било официално представяне и е изпълнявала предимно естрада, естествено по български, в по-късните часове е пяла и чалга и хитови български песни. Усетила е голяма радост и как местните там са имали нужда да отпуснат и тя е успяла да им донесе този „Релакс”.

2017 ще започвам с народни песни!

Типичната естрада за певицата все още и е на преден план, за това и творческият и старт тази година ще бъде с естрада. Има замисъл и за няколко поп-фолк парчета, но те ще съм края на 2017. За 2016 казва, че е най-успешната от последните 15 насам и се надява 2017 да бъде по-ползотворна за нея. Суеверната изпълнителка вярва, че понеже е годината на рибите и тя е тази зодия, новата година ще и донесе много успехи.


Как да изберем коледен подарък за тийнейджър?

Posted on

Да Коледа не е само подаръци, но много малко хора могат да избегнат задължителното подаряване на подаръци. Някои обичат да правят подаръци, а други са ужасени от това пазаруване. Много хора намират за невъзможно намирането на подарък за своят малък син, дъщеря, племенница или племенник. Това е така защото тийнейджърите имат строго определени харесвания и са малко нетолерантни към грешните подаръци. От друга страна тези специфични интереси правят намирането на подарък за тийнейджър по-лесно, просто обърнете повече внимание. Ето няколко начина да се сдобиете с джокери и да получите по-добра представа.

Както вече отбелязахме, тийнейджърите лесно показват какво харесват и какво не харесват. Заведете ги по магазините или в мола и ще разберете за интересите им. Ако нямате време, просто следете реакциите им към ТВ рекламите. Ще Ви се отдаде шанс доста често по време на празниците, защото по празниците има адски много реклами. Имайте предвид, че не всичко което те харесват ще бъде одобрено от Вас. Някой неща може да Ви се струват доста странни или ненужни.

Има ли специални хобита, любим спорт или музикален инструмент? В такъв случай всичко свързано с тези неща е сигурен и добър подарък. Напишете си домашната и се уверете, че това от което имат нужда е качествено и полезно. Има много отзиви в Интернет които могат да Ви бъдат от помощ.

Каквото и да изберете е добре първо да се съветвате с най-добрият им приятел. Така почти сигурно няма да направите грешка. Ако Ви се налага да купите нещо за други роднини които са тийнейджъри, по-добре поставете задача на Вашият син или дъщеря тийнейджър. Най-вероятно те ще се справят по-добре дори от най-готиният възрастен.

Имайте предвид, че модите се менят доста бързо. Ако някой е желал нещо преди година или години не значи, че това продължава да е актуално. Винаги трябва да проверявате преди да купувате. Както тийнейджърите казват, само месец е достатъчен за нещо да стане от ‘’най-якото” до ‘’от миналата година”. Всичко това се отнася не само за модата, а за повечето неща. Тийнейджърите са много чувствителни на тема маркови стоки и правилни модели. Ако знаете, че тя/той желае нещо, се обедите че взимате правилният модел и марка. Ако се опитате да го заместите с нещо подобно ще се провалите, особено ако вземете по-неизвестна марка. Ако тя/той запази нещо в онлайн количката си, можете да използвате информацията като джокер и да вземете някои от желаните продукти. Накрая отново проверете дали продукта продължава да е актуален.

Ако не искате да пазарувате в блъсканицата по празниците, просто купете подаръци онлайн и си спестете грижите и времето. По това време на годината онлайн магазините имат доста намаления и промоции. Все пак проверете различни магазини, за да сте сигурни че купувате изгодно и разнообразно. Dreboliiki.com има доста широка гама от подаръци за всякакъв повод. Може да сравнявате цени, време за доставка, да четете отзиви на клиенти за продукти и така да се уверите, че купувате правилната стока.


Селфи стикът – най-желаният подарък през 2016

Posted on

Преди да изпратите писмото си до Дядо Коледа, проверете какво сте написали още веднъж. Най-вероятно сте забравили да добавите в списъка си с подаръци селфи стик. Да, точно така! Селфи стикът е един от най-желаните подаръци тази година. Е, поне в Англия е така.

Селфи стикът е точно това, което си и представяте като чуете думата. Пръчка, която се прикача към телефона ви и създава разстояние между вас и камерата, така че да може да направите перфектното селфи. Този смартфон аксесоар е идеален, за да включите цяла група на снимката.

Селфи стикът става хит най-напред в Азия. И става популярен благодарение на широкото му използване в екстремните спортове. Селфи стикът помага на ползвателя му да направи перфектната снимка и то много лесно, благодарение на дългата пръчка с удобен захват. След като двама британски предприемачи, Нейл Харви и Стийв Пенгели, забелязали че има пазар за нарастващия азиатски тренд в Англия, те създали компанията „Селфи подс”. Днес фирмата предлага 5 различни версии на продукта.

Обикновеният селфи стик ви позволява да нагласите таймер на телефона си и тогава да бъде направена снимката. Цената му започва от 10 лева. Но има и по-високотехнологични модели, позволяващи задействане на снимачния бутон с блутут, чиято цена достига и над 40 лева от български онлайн магазин.

Много хора се чудят какъв е смисът на всичко това? Но след като го изпробвате и видите какви прекрасни снимки се получават без да е нужен човек, който да снима отсреща, ще разберете колко полезни устройства са всъщност селфи стиковете.

Компанията „Селфи подс” е продала над 6000 бройки от Август до Ноември и после допълнително още 5000 броя по време на празничния сезон.

Въпреки че все още не е известен толкова в Щатите, съществува голямо разнообразие от аксесоари като Selfie Brush и Selfie Sombrero. Само въпрос на време е преди селфи стикът да се използва и в Америка особено след като Туитър определи 2014 за година на селфитата.

Думата се споменава над 92 милиона пъти и дори е добавена в Оксфордския речник.


СЕО оптимизация и различните резултати от нея

Posted on

СЕО оптимизация направена по различни начини дава различни резултати. Въпреки, че средствата и похватите на оптимизиране се доближават и имат еднаква цел, по-добро класиране сред търсачките, то резултатите не са еднакви за различните сайтове. Има много неща, които биха объркали търсачките при разчитане на данните и биха имали обратния на доброто класиране ефект, въпреки че са оптимизирани. Нека разгледаме част от тях:

Видимост – техническите параметри на търсачките и правилното им разбиране, за да се изведе едно уеб пространство на добро ниво е важно. Но веднъж направени базовите неща се поддържат, а идва ред на маркетинговата стратегия да влезе в сила. Няма как да се постигне висок рейтинг само със СЕО оптимизация на съдържанието, реакцията на потребителите е тази, която има значение за търсачките. Те базират данните си на измервания на реакции, коментари, споделяния, обвързаност и откриване от страна на потребителите. Затова целта на маркетинговата стратегия е съдържанието на сайта ви да бъде споделяно и хората да говорят за него. Това може да е, чрез социалните мрежи, чрез форуми, релевантни сайтове и подобни неща. Но важното е да се обвърже качествения сайт и съдържание с качествен маркетинг онлайн.

Език, локация и неясно съдържание – при неясна формулировка на тези три параметъра, търсачките лесно могат да бъдат объркани. Например заглавието на даден блог или статия е за пътуване, а става въпрос в съдържанието за готвене. Това е фрапиращ пример, но все пак не свързаното съдържание и заглавие, водят до лош рейтинг. Локацията е доста сложно явление. Трябва добре да се предвиди аудиторията, която даден сайт цели. Ако се цели посещения от американци, а в сайта биха влезли предимно европейци например, каква е ползата от оптимизирането?  Езикът и интернационалните изрази обикновено са трудни за разгадаване. Добре е преди да се използва ключово понятие, да се проучи, коя точно формулировка е най-търсена от потребителите.

Не популярни ключови фрази, обвързаност, дублиране – добре е съдържанието и описанията да са уникални за целите на една СЕО оптимизация, но не популярните и отвлечени изрази и ключови понятия са безсмислени. Нека си помислим, ако търсите хладилник например, няма да напишете в търсачката „уред за охлаждане на продукти“ нали? 99% от хората ще напишат „хладилник“ в търсачката. Стремежа към отвлечена уникалност само обърква рейтинга на сайта и представянето му. Обвързаността на един сайт външно и вътрешно е определяща за доброто СЕО, но неразбираемата обвързаност или нелогичната и прекомерна такава, представят съдържанието на сайта, като непълно, неполезно или въобще не го разчитат цялостно. Затова внимавайте с линковете си, те не са просто сложени да изпълнят критериите на СЕО оптимизация, а за да са смислени и полезни за рейтинга. Дублирането най-често е в следствие на използването на система за мениджмънт на съдържанието. Тя нарушава търсенето на уникалност от страна на търсачките и рейтинга пада главоломно.Посветете се на Керамоти почивки

Posted on

Сгушено по поречието на река Нестос, там врязано в най-красивата част от Егейско море, е разположено чудно спокойно гръцко градче. Казва се Керамоти и е едно от любимите места на българите за почивка в Южната ни съседка. Keramoti е същински рай за любителите на природата и спокойствието. В него летовниците могат да се насладят на дълга и чиста плажна ивица и спокойно море. Всички тези неща превръщат т.нар. “Перла на Егейско море” в неустоимо изкушение за прекарване на лятната почивка със семейството.

 

Ако не познавате Керамоти досега, можете веднага да разберете любопитни и полезни факти за него от Фейсбук страницата Керамоти почивки. За разлика от много други страници в социалната мрежа, които са създадени с цел да промотират и рекламират ресторант, заведения или туроператорски услуги, Керамоти почивки е независима и единствената й цел (поне засега) е да свърже и да се яви обединяващо звено между феновете на приказното гръцко градче и тези, които все още не са го посетили. Именно заради това, страницата предлага различна информация за места за отсядане в Керамоти, заведения, апартаменти и т.н.

 

Освен с полезна информация за Керамоти, Фейсбук страницата ще ви запознае и с множество други аспекти при пътуването, при приготовленията на багаж, избора на подходящо пътешествие и т.н. Керамоти почивки публикува интересна и разнообразна информация от проверени източници и залага на забавни постове, които от една страна са смешни, а от друга полезни. Примери за такива публикации са:

 • Снимки на залезите в Керамоти;
 • Снимки от птичи поглед;
 • Снимки на пристанището;
 • Линк с актуална информация относно времето в Керамоти;
 • Забавни тестове, свързани с посещението на дадена дестинация;
 • Песни, които са характерни за гръцкия дух;
 • Интересна информация относно градовете, които са наблизо;
 • Статия със съвети как можем да преодолеем страха си от пътуване и др.

 

Ето защо не се чудете, а лайка на Керамоти почивки кликнете! Ако считате, че можете да допринесете с интересна нова информация за градчето или да споделите лични преживявания от там, страницата на Керамоти почивки е подходящото място за това!

 

Не пропускайте и да следите актуалните постове на страницата, защото администраторите планират да организират различни забавни игри през социалната мрежа.

Керамоти


Какво представляват на кратко mind rooms?

Posted on

Mind rooms или майнд румс са стаи с пъзели и загадки, които вие като участници трябва да разрешите. Стаите разполагат с изключително добре обмислен декор, който създава 100% Continue reading “Какво представляват на кратко mind rooms?” »Миньоните (2015) – Мнение и ревю

Posted on

Любимците на всички от „Аз проклетникът” получават свой собствен филм, при това доста забавен и смешен както бихте очаквали, но някак си разочароващо по-силен от към Continue reading “Миньоните (2015) – Мнение и ревю” »