Предимствата на тревния чим

Posted on

Тревният чим е сравнително ново явление на българския пазар и мнозина все още не го възприемат на сериозно, считайки го погрешно за нещо много изкуствено. Истината обаче е, че тази морава ще бъде не по-малко истинска от всяка друга, която можете да си представите.

Тя също расте от семена, тя също се полива, коси и подхранва, тя също изисква слънчева светлина, диша и се храни. Разликата е, че е създадена от специалисти така, че да бъде еднородна и с най-високо качество, както и това, че я получавате в един завършен вид.

Светкавично бързи резултати

Когато искате да постигнете наистина бърз резултат, тревния чим предлага светкавична скорост. Достатъчно е само да си закупите ролките или да поръчате да ви ги доставят и поставят от някоя фирма и градината ви ще изглежда зашеметяващо още на същия ден.

На практика разгръщането на ролките става изключително бързо и само след броени часове градината ви ще изглежда като от телевизионна реклама. На фона на това, ако започнете да си садите тревната покривка сами, това означава да пропилеете седмици докато тя изникне.

Изключително естетичен резултат

Когато решите сами да засадите моравата си, това не само ще ви отнеме седмици наред в очакване докато видите крайните резултати, но на всичко отгоре ще има и известна доза несигурност, продиктувана от това, че не знаете какво ще изникне и как ще изглежда.

При тревния чим не се налага да чакате за да видите естетичният външен вид на вашата морава, защото той ще се появи само за миг. Тревата в градината ви ще изглежда перфектно подрязана, с идеална гъстота. Тя ще бъде изключително хомогенна и еднородна.

Няма да има случайно изникнали растения, а всяко стръкче на ливадата ще изглежда по един и същ начин. Това ще създаде на двора ви вид, който сме свикнали да виждаме по американското кино.

засаждане на тревни чимове На практика, това е най-добрият избор за декориране на градината, защото сами без помощта на тревен чим никога няма да успеете да постигнете такъв резултат, който да има подобен ефект, но и да издържи толкова дълго.

Поддръжката

Тревния чим се поддържа изключително лесно. Той изисква единствено да бъде напояван на определен период от време. Какъв точно период, това зависи според сезона от годината, за който става дума.

Освен това е добре да се прилага и стандартното наторяване и подхранване, каквото се прави и на всяка една друга градина, за която можете да се сетите. Продуктите за подхранване разбира се, са нещо за което трябва да помислите сами, но също така и да се консултирате.

При подобна морава единственият проблем, който би могъл да възникне е да има неправилна поддръжка от ваша страна, но това на практика е изключително малко вероятно.

Разбира се, тази трева трябва също да се пази от отъпкване както и всяка друга, защото независимо от това колко прецизно са изработени ролките, все пак това е живо растение, което също изисква да се съобразявате с него.

Ще имате градина чиста от плевели

Едно от най-големите предимства на тревния чим е, че позволява да изградите една наистина прекрасна градина, която да бъде напълно чиста от плевели. Това ще забележите много скоро след поставянето му, тъй като поддръжката която ще изисква е изключително елементарна.

Дори и ако случайно някъде попадне някое и друго семенце и поникне някой нежелан натрапник, ще видите колко по-рядко се случва това и в колко по-малка степен. Не е изключено да прекарате целия сезон от пролетта до есента без да поникне дори и един плевел.

С това градината ви ще изглежда много по-стилна, елегантна и поддържана, а необходимостта от постоянно скубане на изникващи сякаш от нищото бурени, което нормално се преви веднъж в седмицата, отпада напълно от план-графика на поддръжката.

Обикновено на място на което никога не е имало плевели, какъвто е тревният чим, рискът да поникне нещо е несравнимо по-малък, отколкото ако се опитате сами да си засадите тревната настилка. Все пак имайте предвид, че в градините, в които растат плевели това обикновено се е натрупало с годините и за дълъг период в почвата са попадали много семенца.

Създаден със специално качество

Важно е да се отбележи, че една от тайните на тревния чим е специалната селекция и подбор на семената, от които е създаден. Те са специални сортове, които се характеризират с дълъг живот и е с гарантиран стандартен външен вид на всяка ролка.

Плюс това, семенцата на всяка ролка са засадени с една и съща гъстота, което предполага, че тревата в двора ви ще изглежда с еднаква плътност независимо в кой край на градината.

Ако не сте се занимавали досега с подобни озеленителни дейности, вероятно ще изпитате редица трудности при подбора на семената и някои специфики в отглеждането, но това не трябва да ви притеснява, защото винаги можете да потърсите професионалисти по озеленяване като PrettyGarden.bg или други. Те ще откликнат на вашите нужди и с лекота и професионализъм ще ви помогнат да завършите започнатото начинание.


4 съвета за отстраняване на петна от килими

Posted on

Петната по килимите са изключително досадни и могат да превърнат едно елегантно и прилично изглеждащо жилище в нещо, което наподобява неподдържана студентска квартира.

Петната могат да са малки и не много забележими, но винаги ще навредят на цялостния облик на помещението. Ето защо е добре да знаем как да ги почистваме, тъй като това може да предопредели цялостния облик на дома ни.

Тези четири съвета могат да ви направят с една идея по-подготвени за подобни ситуации. Защото петната рано или късно се случват, къде по невнимание, къде инцидентно.

Действайте бързо

Когато по някаква причина, например по невнимание, килимът или мокетът се замърсят с нещо, от основно значение е да действате бързо и решително. Именно от вашата навременна реакция зависи да се справите с петното много бързо.

Златно правило е, че колкото по-бързо обработите мястото и колкото по-навреме отстраните замърсителя, толкова по-малко възможност ще има да проникне той в тъканта на текстила и да остави следа след себе си.

Нека предположим, че стоите в хола пред телевизора, държите нож и белите ябълка. Представете си, че в един момент по невнимание се порежете. Още в първият миг могат да капнат няколко капки кръв на килима.

В подобна ситуация, бихте могли да почистите ръката си и да сложите марля или лепенка, но в същото време трябва да помолите някой член на семейството да обработи килима.

Може би няма да ви мине през ума това, но все пак е важно да се действа навреме. При петната от кръв, както при много други, трябва да се действа незабавно и то със студена вода, тъй като топлата помага на кръвта да се съсирва.

Подобно е положението и с петната от вино, които трябва много бързо да се обработят. Ако разполагате с подходяща техника у дома, най-добре е петна от този тип да се изсмучат от килима, защото иначе бързо попиват в тъканите.

Поддържайте известен запас от препарати

Добре е за вас да поддържате в дома си малък запас от различни видове почистващи препарати. Осигурете си различни продукти, които да могат да помагат в различни случаи, като например мазнина, вино, кафе и други подобни.

Не е нужно да купувате всичко наведнъж, просто имайте предвид по един продукт всеки месец. Тези препарати имат изключително дълъг живот и можете да почиствате с тях дори и след години, така че не се безпокойте за това, че просто ще стоят така.

Разбира се, не е нужно да избирате най-скъпите нито пък най-големите опаковки. Просто нещо, което да ви свърши работа в случай на нужда. Понякога един препарат за няколко лева може да спаси много скъп килим, дреха или дори холна гарнитура за многократно по-висока цена.

Не забравяйте да прибирате тези препарати на тъмно и прохладно място и освен това не забравяйте, че е от огромно значение да ги държите на място недостъпно за деца, например в шкаф, който се заключва.

Бъдете информирани

Дори и да действате много бързо и дори да разполагате с най-добрите препарати за почистване на петна, все пак е от огромно значение да имате допълнителна информация по-въпроса.

Тук не става дума за някакви много дълбоки и експертни познания, а за това да се информирате и да имате една най-обща култура. Просто в момент, в който ви се чете нещо любопитно можете да заделите няколко минути.

В това време можете да потърсите информация за най-честите типове петна и за това какво работи най-добре и какво трябва да се избягва. Всеки вид петно си има своите особености и “психология”, която е полезно да познавате.

Това не е нещо, което ще ви отнеме много време, но ако веднъж прочетете малко по въпроса, после ще имате знания, които ще могат да ви бъдат полезни не за месец или два, а за цял живот.

Дори и да разполагате с най-качествените препарати у дома си, ако не знаете как да ги използвате, то тогава всичко това е напълно безполезно и излишно, и не би ви помогнало да почистите по никакъв начин.

Професионализма винаги побеждава

Ако след дълго ползване килимът е станал като каталог от петна, не е нужно да го изхвърляте. Може би сте се опитвали да го изперете много пъти, но петната остават? Е това не бива да ви тревожи.

Важно е да знаете, че съвременните фирми за почистване на дома предлагат буквално вълшебни решения, които могат да отстранят дори и петна, за които не сте предполагали.

Наличните препарати и техника, с които експертите разполагат, както и изключителния ноухау, който могат да предложат, несъмнено пренася почистването на ново ниво.

Със сигурност повечето фирми ще ви кажат, че едва ли има петна, с които да не могат да се справят и това е така в 99% от случаите. Със съвременните средства вече вероятността за това някое петно да не може да се отстрани е под 1%.


5 съвета за по-лесно изпиране на килимите

Posted on

Обикновено лятото е времето, което посвещаваме освен на Ваканция, и на домашното основно почистване – завеси, постелки, одеяла, килими, та дори и тапцерията на меката ни мебел. Сваляме всичко и голямото пране започва!
Особено тежка е задачата, когато дойде ред да перем килимите. Тежки, трудно се пренасят, а за самото изпиране да не говорим – нежната половина от читателите ще ме разберат най-добре.

Как са перяли килимите по времето на нашите деди?

В миналото бабите и дядовците ни са знаели един метод, който не е никак за пренебрегване. Той се казва „голямата селска чешма“. Избирали са хубав слънчев и горещ летен ден, натоварвали са китениците и килимите на каруцата (в по-ново време на колата) и са отивали на чешмата.

Прането на килими и било специално преживяване – семеен ритуал, както и място за създаване на социални контакти.

Разстилали килимите и ги накисвали в постоянно течащата изворна вода на селската чешма. Заливали ги с домашен сапун, разтворен във вода, вземали дебелата четка и натърквали. След това оставяли силната струя на водата да си свърши сама работата по изплакването.

Как перем килимите си днес?

Днес този ритуал изглежда „малко“ по-различно. Или отиваме до най-близката автомивка, или до близкото село до бързей на река, където в някоя къща се предлагат тези услуги. Съществува и друг сценарий – снабдяваме се с „перяща“ прахосмукачка и се залавяме с прането сами у дома.

Най-рядко предпочитаният от българина вариант (причината за което все още остава загадка за мен) е да се поръча услугата от почистваща фирма, като най-големият плюс в случая е, че хората идват на място и почистват с качествени професионални машини. Освен, че не се налага да пренасяте тежките настилки, другият плюс е липсата на време за съхнене. Професионалистите използват специални машини, които извличат влагата от килима и той е напълно сух непосредствено след прането. Например фирма Бориван ще почисти вашият килим на цена в диапазона 2,50/3.50 лв. за кв.м., като клиента спестява разходи за път, много време и усилия по пренасяне.

Ако все пак сте избрали варианта да почистите меките подови настилки сами на ръка, преди да пристъпите към същинската работа вижте тези полезни съвети, споделени от Бориван:

 1. Не мокрете твърде много килима
  Това не само е излишно, но и ще затрудни още повече изпирането и изсъхването. Нужно е само да накиснете килима с помощта на гъба и препарат.
 2. Оставете известно време препаратът да подейства
  Тази част от прането на килими е важна. Не я подценявайте. За да разгради мръсотиите и праха, препаратът се нуждае от малко време. Половин час може да Ви се струва малко, но е от огромно значение за успеха на прането.
 3. Разтъркайте най-замърсените места с твърда четка.
  Онези места по килима, по които минава „целият трафик“, имат нужда от по-специално внимание. Няма да е достатъчно само времето на накисване с препарата, за да се изчистят. Ще бъде необходимо да прибавите и малко търкане с четката.
 4. Оставете да изсъхне
  Прането на килими не се състои единствено в самото пране. Не маловажна част е съхненето. Непременно осигурете добра вентилация и проветряване. Отворете прозорците, пуснете вентилатор и оставете килима да изсъхне напълно. Не бива да бъде дори малко влажен. Ако не го направите, няма да постигнете очаквания резултат накрая. А и влагата предразполага за образуване на мухъл и развитие на вредни микроорганизми.
 5. Прахосмукачка
  След като килимът е напълно изсъхнал, е време грижливо да минете с прахосмукачката. Изсмукването на вече изсъхналите частици препарат в килима означава изсмукване на мръсотията и праха.
  Обикновено препаратите вършат и друга работа – дезинфекцират. А това е особено важно за целия Ви дом и здраве. Бактериите, които се развиват в килима, прахът и микроорганизмите, са вдишвани и се полепват по нас.

*Още някои съвети
За да бъде ефикасно прането на килими, редовната поддръжка е от основно значение.
Всяка седмица използвайте прахосмукачката и почиствайте килимите обстойно. А на всеки две седмици поръсете със сода за хляб и оставете да престои така поне два часа. След това минете с прахосмукачката. Содата за хляб има дезинфекциращо действие и премахва неприятните миризми.


Полезни съвети за почистване на апартаменти

Posted on

Разхвърляни дрехи в гардероба, безпорядък в шкафове и чекмеджета, прах и камъчета от обувки. Сякаш не сте чистили вчера. Всичко в дома сякаш работи срещу вас. Ако сте уморени да се борите с бъркотията, вижте нашите бързи съвети за почистване на апартаменти:

Прогонване на хлебарките – пролетта и лятото са време не само за приятни неща, но и за досадните черни буболечки. За да ги прогоните трайно от дома поставете 10 лъжички боракс на прах, 5 супени лъжици пудра захар и 3 лъжици колофон на прах. Със сместа поръсете местата, където се появяват хлебарките.

Покривки и карета – гладят се от ляво на дясно, като върху им трябва да поставите памучна кърпа.

Лоша миризма от обувките – може да се отстрани като във всяка обувка поставите тампон напоен с вода и 5-6 кристалчета калиев перманганат. Друга тактика е тампонът да е напоен с оцет и обувката да се увие и завърже в найлон. Този трик обаче изисква последващи действия, когато извадите тампоните трябва да оставите чифта обувки да съхне на проветриво място.

Миризма от кухнята – миризмата на пържено може да махнете като поставите в метален съд на котлона малко оцет. Когато заври махнете от електрическия уред и оставете изпаренията да си свършат работата. Миризмата на лук в кухнята също често присъства и е неприятна. От нея може да се избавите като натриете с памучен тампон, напоен в растително масло. Ако ножът мирише на лук, нарежете с него парче морков. Последният успешно поема миризмата.

Мопа и гюдерията – може лесно да ги превърнете в нови като накиснете в разтвор от вода и оцет. Така ще предотвратите потъмняването и ще дезинфекцирате от всички видове микроби. Ако мопа или гюдерията са се втвърдили може да накиснете за 6 часа в хладка вода със сапунен разтвор. След това изсипете преместете в кофа, в която предварително направете разтвор с малко амоняк.

Хладилникът – някои храни отделят специфични миризми. Тях е по-добре предварително да завивате в станиоли. Ако поставите сирене, кашкавал или отворена опаковка салам в обикновен хартиен плик, имайте предвид, че освен да отдели миризма в хладилника ще изсъхне за часове.

Мокрите помещения – за да се избавите от неприятната миризма, след почистване на баня, тоалетна или килер поставете ароматизатори с активни биоензими. Такива периодично, трябва да унищожават неприятната миризма. Ако имате мраморни плочки, измийте ги с помощта на неутрален препарат и мека четка. Накрая може да подсушите със салфетки.

Ако се нуждаете от специфични видове почиствания на апартаменти, вижте повече тук: Почистване след труп в София 0888 00 11 33.


Необичайните мебели – мебели за домашни любимци

Posted on

Това не е статия за обикновени легла, секции, гардероби и други ординарни мебели. В този материал ще разгледаме специалните мебели по поръчка, от които се нуждаят собствениците на домашни любимци, за да осигурят максимален комфорт на малките си приятели. Тъй като кучетата и котките са най-честите домашни любимци, в тази статия ще разгледаме мебелите, които биха направили по-лесен живота на хората, които отглеждат в жилищата си куче или котка.

Специална “котешка” секция/библиотека – не, това не е секция, предназначена за котешки вещи и аксесоари, това е секция, предназначена за собственика на котката, но която улеснява неимоверно много котешкия живот. Известно е, че котките са любопитни и обичат да се катерят. Те ще се покатерят по вашата секция или библиотека без значение дали тези мебели са подходящи и удобни за катерене. Затова е добре да вземете отрано мерки и всъщност да направите секцията си действително удобна за катерене, преди вашата котка да се е наранила. “Котешката” секция е съставена от отделни модули, някои от които имат издадени малки платформи от по около 25-30 сантиметра и са така разположени, че да оформят своеобразна стълбичка към върха на секцията. Това пространство е достатъчно, за да може котката да стъпва на тези платформи и да скача от един на друг модул, докато се изкачва към горната част на секцията или слиза надолу. Самите модули се изработват от MDF, като така се предпазват от надраскване.

Диван с тунелче за котки – той изглежда като обикновените дивани, но облегалките от двете му страни са кухи, с големи отвори, и са свързани, като така образуват едновременно облегалката на дивана и малък тунел, преминаващ през цялата дължина на дивана. Котката ви ще обожава да се провира през този “тунел” и да се крие в него, когато има нужда от уединение.

Висящо на стената котешко легло – особено е подходящо ако отглеждате едновременно куче и котка в едно жилище. В такъв случай котката ви ще се чувства по-безопасно ако леглото и виси закачено на стената, на около един метър или метър и половина височина от пода, в зависимост от размера на кучето. Ако е разположено твърде високо, ще трябва да разположите висящото котешко легло близо до друга мебел, от която котката да може да скача и да се качва в леглото си.

Хамак за котки под холната масичка – ако имате холна масичка със стъклен плот, подходящо е да разположите под плота плетен хамак за вашата котка – така тя ще може да си почива под вашето непрекъснато наблюдение.

Нощно шкафче, което е превърнато в къщичка за куче – може да поръчате изработка на нощно шкафче, което е кухо и с отвор от едната страна, като така може да го превърнете в жилище за вашия домашен любимец.

Кухненска гарнитура с хранилки за домашни любимци – обикновените кухненски шкафчета могат да се поръчат с допълнителна издадена платформа в единия край, където да се разположат една или няколко купички за хранене на домашни любимци.


Щорите – как да ги избираме според жилището ни?

Posted on

алуминиеви щори Всеки елемент от едно жилище е важен. Не бива да пренебрегваме нито стила на вътрешното обзавеждане, нито начина по който разпределяме мебелите във всяка стая.
Когато става въпрос за избор на щори, определено се нуждаем от време, за да преценим кои видове щори ще са най-подходящи и удобни за нашия дом. Ето защо не бива да бързаме и да решаваме импулсивно това. Все пак щорите са елемент от обзавеждането, който не се сменя всеки ден и не е добре да се окаже, че сме направили избор, който в последствие не ни допада и не е достатъчно функционален.

С какво да се съобразим при избора на щори?

Едно от най-важните условия, с които трябва да се съобразим при избора на щори, е в какъв тип помещение ще бъдат поставени те. Специалистите от фабрика за щори Камакс съветват за помещения с висока влажност и резки температурни промени (баня, тоалет и пр.), най-подходящият избор би бил алуминиеви щори, тъй като текстилните и дървените щори е много вероятно да се повредят от влагата.
Ако купувате щори за нов дом, вие имате свобода да решите какви да са те, как да се задвижват, с какви допълнителни функции да са снабдени, в какви тонове да бъдат и разбира се, на каква цена.
Ако искате да подновите старите щори в дома си, трябва да прецените дали са ви нужни абсолютно същите като стария модел щори, или търсите нещо по-ново и различно.
Днес разнообразието от модели наистина може да ви очарова.
Вие сте тези, които трябва да решите какъв избор да направите!

На кои прозорци да поставим щори?

Препоръчително е да поставите щори на по-големите прозорци и вратите към балконите, ако прецените че това е необходимо. Така ще имате възможност да осигурите подходящата осветеност или затъмненост на помещенията и да ограничите видимостта към дадена стая. Контролът на светлината не е всичко, което новите щори могат да ви осигурят. Съвременните модерни щори са с покритие, което отблъсква вредните ултравиолетови лъчи и защитава дома ви.
Съвсем малките прозорчета не е добре да се засенчват с щори. Ще ви липсва светлина в стаята.
За такива прозорци е достатъчно кокетно перде от леко прозрачен плат – то ще ви свърши чудесна работа.
За всекидневната изберете красиви щори, които хармонират с цветовете на стените и килима. Обикновено там прозорците са големи, така че имате доста възможности за избор: дали да бъдат римски щори, плисе щори или външни ролетни щори.
Ако желаете да обвържете Вашите щори с останалата част от интериора, тук може да откриете повече информация и идеи за това как да комбинирате стиловете.
Качествените щори задържат топлината, ограничават шума и могат да ви помогнат да осигурите топлина или прохлада в дома си.
Не е задължително да избирате един и същи модели щори, както за хола, така и за спалнята.
По-интересно ще бъде да създадете индивидуалност на всяко едно помещение във Вашия дом, така че не е се колебайте да изберете различни модели щори за различните помещения. Това ви дава шанс да обогатите впечатленията си като клиент на фабриките за щори.


Интересни идеи за образователни игри за ученици в първи клас

Posted on

Играта е много важна за детето в предучилищна възраст и в първи клас. Децата още не могат да свикнат с мисълта, че игрите свършват и трябва да се научат да поемат отговорности. Ако изведнъж отнемете удоволствието им, те ще се затворят в себе си и най-вероятно няма да искат да споделят. Това определено не е добре за тяхното емоционално и умствено здраве и самочувствие.

В хода на правилната образователна игра, вие можете да получите много информация за това, което се крие в малкия свят на вашето съкровище. Това е един основен метод за преодоляване на бариери, тревога, задръжки. Игрите и забавленията с детски играчки е езика, който детето ви говори най-добре и е хубаво да го разбирате, ако искате то да ви има доверие. За това е препоръчително родителите смело да навлязат в този свят и при възможност и наличие на време да си играят с децата с техните любими детски играчки.

образователни детски играчки В този дух е хубаво чрез игрите да развиете креативността на детето. Подходящи играчки и игри са различните мозайки и пъзели. В сайта на JerryKids се предлагат широка гама от подобни играчки. Някои от тях са „Сес мозайка с чукче“, „Сес уча се да оцветявам с водни бои“. За момичетата се предлагат „Сес бижута за коса“. Тази игра ще помогне за развитието на естетическото чувство, а и ще се научат как да си правят прически, което може да бъде много забавно.

Образователните играчки и игри са важен елемент от образованието и адаптирането към новата среда. Те помагат да децата да пишат, четат и говорят правилно, както и да усвоят уроците много по-бързо и лесно. Модата в тези играчки са лаптопите, различните телефони и изследователски игри или най-общо казано детски джаджи от категорията интерактивни играчки. В онлайн магазина на JerryKids ще откриете изобилие от тези играчки за всяка възраст и пол. Някои от тях включват образователни таблети, мини лаптоп, смартфон на български език, анатомични модели на различни животни и образователни дъски. С тяхна помощ лесно можете да пресъздадете атмосферата на класната стая у дома и когато детето отиде на училище, то няма да бъде стресирано от новата обстановка, а напротив – ще му бъде приятно и забавно.

Чрез игрите децата по-лесно разбират това, което учителите говорят. Виждат го нагледно и могат да го запомнят по-бързо. Освен това, ако се чудите какво да правите с детето си, това е чудесна идея. Помагайки му за училище чрез игри, вие ще се сближите и ще разберете къде има трудности и как да му помогнете да ги преодолее. Така чрез цветове, форми, звуци и музика родители и учители ще успят заедно да постигнат благотворна среда малкия ученик да попива новите знания и умения. Образователните, креативни и интерактивни играчки идват на помощ и в дома и в училището.


Как да отглеждаме растения в закрити помещения?

Posted on

Indoor garden Отглеждането на различни видове растения у дома е нещо съвсем достъпно за всеки един човек и рядко ще забележите дом без саксийни цветя в него. За постигането на успешно отглеждане и продължителен живот на растението обаче, е необходима известна доза допълнителни грижи и подготовка. Дори градинарството в домашни условия да представлява само хоби за Вас, пак е необходимо да се запознаете с нуждите на своите растения още в самото начало, за да избегнете неправилното им третиране и поставянето им в неподходящи за тях условия.

Всяко едно растение се нуждае от различни условия, за да постигне оптимално ниво на растеж, цъфтеж и развитие. Някои от тях се нуждаят от повече светлина, други – от повече вода, трети – от определена температура, четвърти – от специфична почва и т.н. Запознайте се с характеристиките и начина на отглеждане на своето растение още преди да го закупите или непосредствено след това. Това ще ви спести разочарованието от бързото му загиване или променен външен вид (избледняване и/или изсъхване на листата, липса на цъфтеж, оскъден растеж, болести и т.н.) Промяната на обстановката на растението също не е препоръчителна, тъй като периодът на адаптация към новите условия не винаги протича безпроблемно.

Осветлението е едно от най-определящите условия за живота на Вашите растения. Неговата липса или изобилие могат да се отразят неблагоприятно върху живота на растението. Пряката слънчева светлина също в повечето случаи не е препоръчителна, тъй като може да го изтощи бързо и да доведе до неговото загиване. На пазара в момента се предлагат и LED лампи които са достоен заместник на слънчевата светлина, в случаите когато тя е оскъдна и недостатъчна за целите Ви.

Други две основни неща, на които трябва да обърнете внимание още в самото начало са почвата и начинът на напояване на растението. Разучете какъв тип почва е най-подходящ за него преди да го засеете или пресадите. Повечето стайни растения изискват поливане веднъж или два пъти седмично, но отново – това е нещо, което бихте искали да проверите преди да е станало твърде късно.

Ако сте се насочили към професионално отглеждане на цветя или други видове култури на закрито, пазарът днес предлага множество варианти за тяхното успешно развъждане, здравословен растеж и обилен цъфтеж/продукция. Днес вече не сте зависими от природните условия, климат и годишни времена. С правилните приспособления и познания в областта на ботаниката, можете да постигнете зашеметяващи резултати както в домашни условия, така и в специално предвидени за целта закрити помещения. Всичко зависи от мащаба на Вашата продукция, времето, с което разполагате и бюджета, който сте готови да инвестирате в отглеждането на Вашите растения.

В специализираните онлайн магазини, като например grow.bg, можете да намерите всичко, което би могло да ви бъде необходимо за успешното отглеждане на растения на закрито:

 • почва
 • торове и семена
 • гроу комплекти
 • различни видове осветление (LED, рефлектори, баласти, отразително фолио и т.н.)
 • измервателни уреди
 • нагревателни стелки
 • пропагатори

… И множество други инструменти (дори и инструкции за употреба на торовете и добавките), предназначени да Ви улеснят в поддържането на Вашата вътрешна градина.

Отглеждането на растения в закрити помещения може да бъде както своеобразно хоби, така и цяла наука само по себе си. Вие определяте параметрите, а възможностите са, практически, безброй. Най-важното, което трябва да запомните е, че всеки сорт растение се нуждае от различни условия, за да може да цъфти и да се развива. Когато подхождате индивидуално към всяко едно от растенията, които притежавате, шансовете Ви за успешното им отглеждане са неимоверно по-големи отколкото ако ги снабдявате с еднотипна среда и условия за растеж. Ежедневните грижи и внимание също оказват голямо значение. Следете Вашите растения и начина, по който те се развиват ежедневно, за да можете да реагирате веднага когато забележите нещо нередно по листата, кореновата система, пъпките и др.

Взимайки предвид тези няколко неща и възползвайки се от възможностите, които предлага пазарът днес, Вие сте способни да се сдобиете с една чудесна градина на закрито, достойна за гордост и възхищение.


Как да поставите мебели в кухнята

Posted on

Има шест основни схеми за договореност между мебелите и интериора на кухня.

Някои от тях може сами да предпочетете за своята зона за хранене, а други категорично да отхвърлите. Преди да сте наясно кои предпочитате, представете си:

 • колко удобно ще се придвижвате и ще готвите;
 • как ще имате просторно, функционално и удобно място в цялата схема;
 • какви шкафове, стенни и рафтове бихте избрали;
 • и най-важното, колко ще заложите на ергономичният работен триъгълник – хладилник, готварска печка, кухненски плот.

А сега накратко за това как можете да подредите мебелите в кухнята и за всякакви форми и размери да изберете една или друга схема.

Потърсете услугите на следните фирми, когато се налагат ремонти на дома:

DEPO.BG – извозване на мебели;

Как да поставите мебели в кухнята: Видовете планиране

 1. В една линия мебели, поставена в една от стените

Тази схема може да се счита за универсален подход, тъй като е подходящ за помещения с всякакви форми и размери. Имайте предвид, че близостта на плота и фурната с хладилник е неприемлива.

 1. Г-образна оформление на мебелите

Такава договореност трябва да се избягва при дългите и по-скоро тесни кухни, тъй като пространството може значително да загуби, особени ползи.

Ако вашата кухня е с форма на правоъгълник има достатъчно ширина, на Г-образно оформление, а ъгълът може да се използва доста ефективно. Принципите за изграждане на триъгълник са: “хладилник-мивка-печка”, същото като в първата схема.

 1. U-образно разположение

Подходящо е за големи квадратни или правоъгълни помещения с малка дължина. Такава кухня дава много интересна подреждане на работната зона до прозореца. Най-често тази област се използва за почистване на оборудването.

Хладилникът тук често разполагат с ляво или дясно отваряне на вратата. Плочата и фурната се постави от едната страна в зависимост от това как се използва, лявата или дясната ръка.

Често такъв вариант се прилага за подреждане на апартаменти-студия. За отделната кухня пространствата и жилищните площи се нуждаят от “полуостров” – звено за постаменти или бар.

 1. Двуредов метод за обезвреждане на кухненски шкафове

По принцип, правоъгълните мебели за кухни са предназначени само за готвене. В този случай, желателно е, ширината на стаята да е поне 2,5 метра. Тогава кухнята се нуждае от просторен и ергономичен състав. Предполага се, че има отделно помещение за хранене.

Двуредовата версия на кухнята е възможна за квадратна зала, но на практика такова пространство може да се използва повече от интересно.

 1. Вградена кухня с остров за основни операции за готвене

Тази схема се прилага за изграждане на голяма площ (обикновено от 20 кв. м.). Останалата част от обзавеждането е разположена около стените и съдържа набор от системи за различни прибори и продукти за съхранение. С EVRO5.COM вижте още идеи за дома.

 1. Вградена издатина с полуостров

Полуостровите могат да се организират лесно с помощта на постаменти кухня, бар или трапезария маса. Вариант е зониране на големи пространства, студиа и едва ли е подходящ метод за малки апартаменти.


Няколко идеи за материали използвани в интериора на кухнята

Posted on

Ако търсите умел начин да преобразите своята кухня не само в практично пространство за развихряне на кулинарните умнея, но и в шедьовър на дизайнерско изкуство, то добре е да сте информирани за някои довършителни материали, които се препоръчват.

Тук фирма, която да е полезна с:

EVROSONDA.COM – за сонда за вода, подпочвени води.

Ако имате една празна стена в кухнята, можете да модернизирате със стенопис с образа на световни столици – Лондон, Париж, Рим. Тази опция ще добави в кухнята особен чар и лукс, без претоварване на цялостен възприятие.

Днес на пазара за печат се произвеждат отлични качества за изображението и контраст, така че асоциативната с тапети запазва различни картини.

Между другото, ако изберете правилния обхват, вашата стена с фототапети придобива особен чар и естественост. Може да добавите свежи цветя, корени и декоративни камъни близо до пейзаж с природата. Това ще създадете усещане за природата почти в реално време! Тапетите за кухнята могат да бъдат обрисувани с цитрусови плодове и зеленчуци.

Важно е също така какъв вид довършителни материали са избирани. Такива е добре да имат влагоустойчивост и термична устойчивост. Това е най-важният критерий при избора на материали за декорация на стените в кухнята. Последният трябва да издържат на резки промени на температурата и влажността. Желателно е, че се подлагат на изпиране.

Кухня е място, където се приготвя храна, така че в тази стая е важно да се съобразят санитартите. Да не се купуват строителни материали, склонни към гъбична репродукция и натрупване на мръсотия.

За кухня е добре да бъдат избирани лъскави видове покритие; Устойчивост на механично разграждане и лесни за миене и почистване.

Внимание се обръща и на естетика. Тъй като се стремим да направим домовете си уникални, оригинални и стилни, този елемент не се нуждае от дълго обяснение.

Важен съвет: В никакъв случай не се купуват обикновени хартиени тапети – това е загуба на пари, време и усилия. Такива продукти много бързо се износват, замърсява и късат. Декорацията на стените в кухнята е чудесна за модерни и стилни апартаменти, дори с по-малки размери.

Панорамните пейзажи визуално разширяват пространството, което прави хубав интериор, създава оживеност и динамика и е отличен за зониране на пространство.

Има продукти с фини монохромни разпечатки на цветя, клонки и глухарчета. интериорни тапети за кухня се вписват перфектно с идеята за курсив.