≡ Menu

Професия счетоводство

Счетоводната професия е една от най-древните професии. Всеки един търговец си е държал сметка на нещата които притежава, нещата които е купил и продал. Днес счетоводството е изключително универсална и предпочитана професия, тъй като, ако си компетентен счетоводител, можеш да си намериш работа в която и страна да отидеш, стига да знаеш езика. Също така, счетоводната професия е перспективна професия, защото компаниите винаги ще имат нужда от счетоводство и ще трябва да изготвят финансови отчети. Да си добър счетоводител изисква постоянно да посещаваш обучения и семинари по счетоводство, за да си в крак с новото професията. Един добре подготвен счетоводител може да се яви на изпит за дипломиран експерт счетоводител, и да бъде един от малкото, притежаващи този ранг.

За да стартираш кариера в счетоводството, първо е добре да кандидатстваш в стажантска програма по счетоводство. Има много компании, предлагащи подобни програми, като някои от тях ги предлагат срещу заплащане, в други получаваш заплащане на база работата, която си свършил. Във всички случаи, от стажантската програма ще научиш абсолютно всичко, което е нужно, за да започнеш работа като счетоводител. Обикновено стажът трае около 1 месец на пълно работно време, а в края на програмата се полага изпит, и ако шефовете те харесат, може веднага да бъдеш нает! Освен това програмата ти дава добра представа за работата в професията, представя ти ежедневието на една компания и подобрява комуникативните ти способности.

Счетоводството е изключително разнообразна професия. Ако станеш счетоводител, ще имаш избора да работиш в която сфера си поискаш – всички видове компании се нуждаят от счетоводител, от малките магазинчета и барчета, до големите корпорации. Освен това професията е добре платена, и ще ти позволи да осъществиш идеите, които имаш. Така че, ако си добър с математическите задачи и си контактен, мотивиран и имаш желание, въпреки че никога не си се занимавал със счетоводство, можеш да си намериш работа сравнително бързо, минавайки през стажантска програма по счетоводство.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!