≡ Menu

Развеждате се, но имате общ заем – кой ще го плаща?

При един съпружески развод, при изясняването на отношенията влизат много важни неща, като например при кой да останат децата, да се подели общото имущество, но и в крайна сметка трябва да се разнищи и въпроса, при който семейството е теглило общ заем. Възниква следният въпрос, “Кой ще плаща изтегления кредит?”. Тук понякога възникват разни пречки, защото е възможно заема да е теглен само от единия партньор, а другия дори да не е знаел за това. Въпреки, че това се случва доста рядко, не е невъзможно.

Тук обаче законите влизат в сила и според семейния кодекс, след развод всички кредити, които са теглени по време на брака, трябва да бъдат върнати след развода. Ако сте получили половината имущество след развода, то ще трябва да погасявате половината заем, който е теглен по време на брака. А интересното в случай е, че ако не сте теглили вие заема, а той е на името на вашата половинка, то това няма абсолютно никакво значение – заема ще се изплаща и от двамата. Тук законите са строги. При сключване на брак, пред закона двамата партньора се вземат под общ знаменател, т.е като едно лице. Ако чувате това за първи път и ви се струва абсурдно, то това няма некакво значение, защото такива са правилата на играта.

Каквито и кредити да сте теглили, процедурата е една и съща, дори и ако става въпрос за бързи кредити. Дори те спадат към семеен кодекс.

В краен случай дори да сте теглили потребителски кредит или бързи кредити, ситуацията е една и съща.

Това обаче не може да се каже за едни други кредити, които не са свързани с банковите институции. Ако сте взели заем от приятел или комшия, задължението вероятно ще остане изцяло ваш проблем. Това важи и за кредити теглени от лихвари.

Ако заемът ви е изтеглен непосредствено преди да се ожените и то за семейни цели, вие пак отговаряте самостоятелно за това задължение, защото то си остава изцяло ваше и погасяването си е проблем, който засяга само вас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!