≡ Menu

Разликите между олекотения и навесния обръщателен плуг

Плуга е традиционна част от фермерската и градинска техника, която се използва за подготовка и обработка на земята. Плуга преобръща и стрива почвата, подобрявайки нейното съдържание на вода и позволявайки на корените да проникнат дълбоко. Също така, плуговете, спомагат за осигуряване на пространство, в което да се поставят различни органични добавки, които да подхранват почвата. И двата плуга – олекотения и навесния обръщателен плуг, притежават остър инструмент, който реже земята и лопата, която обръща почвата. За разлика от олекотения плуг, обръщателния е създаден да се използва за склонове и хълмове, тъй като позволява на човекът, който го използва, да контролира посоката в която се изхвърлят ненужните неща. Но това е само една от разликите между тях, а в тази статия ще се запознаем и с останалите им различия.

Олекотени плугове

Те се използват като градинарски инструмент, който оре на определена дълбочина. Той преобръща почвата и заравя всякакви съществуващи треви и растения. Основаната разлика между олекотения и обръщателния плуг е дизайна им, като при олекотения след като се изсипе почвата, то той има шанс да се превключва нагоре или надолу при всеки пас. Този тип плугове са перфектни за употреба на равна земя и са съвсем адекватни в разчупването на тежка, твърда почва. Те не създават било между редовете, както много плугове със средно качество правят.

Употреба на олекотен плуг

Тези плугове са направени от една или повече лопати за оран, вариращи с размери от 25 до 40 см. Например, двойния олекотен плуг има две лопати. Съществуват и машини с повече от 3-4 лопати, които се използват за обработка на големи площи. Тези плугове извеждат на повърхността почвата от по-долните слоеве. По този начин те снабдяват горната почва с хранителни вещества, които я отпускат и обогатяват с кислород. С други думи така по естествен начин се повишава плодовитостта на почвата.

Обръщателни плугове

Както вече казахме разликата между тях е в дизайна им. Обръщателните плугове имат два реда тема, които се намират един под друг огледално разположени. Този вид плугове не винаги са подходящи за разбиване на почвата, освен ако тя не е рохкава и песъчлива. Глинените и твърди почви не могат да се пулверизират с този тип плуг.

Употреба на обръщателен плуг

Много от тях са приспособени за вертикална или хоризонтална дейност. С тях безпроблемно могат да се обработват големи площи, тъй като има модели с по 6 броя тела, а работната ширина която обхващат е между 180-270 см. На пазара се предлагат обръщателни плугове с по 3, 4, 5 и 6 лопати, като при малките с по 3 броя тела работната ширина, която може да се покрие е между 90 и 135 см.

Според специалистите на българския пазар предлагащи висококачествени плугове най-добре е да изберете този тип плуг, който ще ви бъде от най-голяма полза. Съобразете го изцяло с типа на вашата почва, защото ако е прекалено твърда, обръщателния плуг няма да ви бъде полезен.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!