≡ Menu

Как се отразяват летните горещини акумулаторът на вашия автомобил

Ако в разгара на лятото вие се чувствате изморени и отпаднали от неговата жега, то същото е валидно и за акумулатора на вашия лек автомобил. Противно на общоприетото схващане летните жеги, а не зимните студове представляват най-голямата заплаха за живота на акумулатора.
Рано или късно ви се наложи да го замените с нов, но имайте предвид, че прекомерната топлина и презареждането са двете основни причини за скъсяване на експлоатационния му живот. Именно загряването и високите температурни амплитуди са причина за изпаряването на течността, а така се нарушава вътрешната му структура. Дори и един не функциониращ правилно компонент в зарядната система на вашия лек автомобил, който в повечето случай е регулатора на напрежението, ще доведе до твърде бързо зареждане на акумулатора, а това почти винаги води до неговата бавна смърт.

Акумулатори  Когато шофьорите мислят за неизправни акумулатори, те ги свързват с тежките зимни условия, но истинския виновник за това са летните жеги. Много от проблемите на акумулатора започват преди температурите да паднат. Безспорен факт, който малко хора осъзнават е, че именно лятната жега повече от студа скъсява живота му.

В следствие на по-ниските температури през зимата се наблюдава явление, при което маслото в двигателя се желира, поради което той по-трудно заработва и именно това е причина вашият акумулатор да бъде принуден да подава повече ток. Тези фактори са причина за по-трудното стартиране на двигателя.

За да сте напълно сигурни, че вашия акумулатор е изправен и няма да ви подведе следвайте тези прости стъпки, споделени от специалистите на Veber:

  1. Уверете се, че акумулаторът се зарежда правилно, защото презареждането може да го увреди толкова бързо, колкото и не до зареждането.
  2. Ако модела на вашия акумулатор е от тези, който се нуждае от обслужване, проверявайте го редовно, особено в горещото време и добавяйте дестилирана вода, когато е необходимо.
  3. Винаги сменяйте акумулаторът с такъв, който е със същите характеристиките като стария. Излишно е да си правите експерименти.
  4. Почиствайте редовно вашия акумулатор. Мръсотията става проводник, който минава през него. А корозията, която се натрупва по клемите се превръща в изолатор и това подсилва само разреждането му.

Навиците при шофиране, като честото включване и изключване на двигателя ще причинят по-голямо износване на стартера. Освен шофирането и метеорологичните условия други фактори, които биха допринесли до скъсяването на живота на акумулатора са: пробегът, възрастта на превозното средство и прекомерната употреба на електрически аксесоари в автомобила.

Задължително ако ви направи впечатление, че таблото, фаровете или вътрешните светлини не светят проверявайте вашия акумулатор. Ако обаче се е стигнало до пълен разряд и по никакъв начин не успявате да вдигнете акумулатора си, то е време да помислите за покупката на нов от veber.bg, за който обаче трябва да се научите да полагате повече грижи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!