≡ Menu

Изработка на лого и етапи на персонализация

Изработка на лого често пъти бива пренебрегвана, защото на нея се гледа, като на нещо лесно. Както задължително една фирма трябва да има лого, за да има лице пред света на бизнеса, така и това лого трябва да е професионално изработено и унифицирано. Определено етапите на персонализация на едно лого не започват и не завършват с Photoshop. Един професионален лого дизайнер много добре знае, че логото е нещо много по-мощно от само едно атрактивно изображение. Вниманието на клиенти, спонсори и конкуренция ще бъде привлечено единствено, когато логото е иноваторско, ново и носещо послание. То може да утвърди или срине дадена марка и бранд, така лесно, както нищо друго не може да го направи.

Изработка на лого определено трябва да впечатлява аудиторията. Само така логото ще е ефектно, модерно, съвременно и уникално. Да се запомни логото не е лесна задача, още повече сред морето от лога на компании и брандове, борещи се за повече внимание, както и Вие самите. Следните етапи по персонализиране на едно лого са жизненоважни, за да бъде то успешно и да изпълнява функциите, които е нужно да изпълнява.

  1. Уникален дизайн – звучи лесно нали? Уникалния дизайн, обаче не е съвкупност от малко ярък цвят, абстрактна форма и отвлечена идея. Напротив едно стандартно изображение, може да бъде много иновативно, стига дизайнера да напипа точната информативност и начин за вклиняване във визията на фирмата. За да се достигне до уникален дизайн, трябва да се измине път по скицирането на множество скици, на идеи. Колкото по-еволюирала е една идея, толкова по-добра става тя с времето!
  2. Изработка на лого, чрез векторна графика – тук за професионалистите няма спор, че логото е много по-добро, когато се изработва в програма на векторен принцип. По скоро любителите непрофесионални дизайнери залагат на растерните изображения и страдат при изработването на качествено по функционалност лого. Обработката на една растерна снимка в повечето случай не води до уникална идея за лого и често пъти пикселите при увеличен размер се явяват, като проблем номер едно. Това във векторните изображения го няма. Увеличаването или намаляването не води до загуба на детайли или идентичност на логото. Затова професионалистите правят качествени векторни лога.
  3. Мислете за цвета, но и за черно-белите характеристики – цвета е мощен индикатор за настроение и въздействие. В дизайна цвета е наситен с толкова много смисъл, че понякога само знаковото му значение е достатъчно за едно изображение, като логото. С него, обаче трябва да се внимава, защото именно цвета е и връзката между логото и цялата смислова характеристика на компанията. Той ще присъства в канцеларските материали, в рекламните билбордове и брошури, както и в самото лого, част от всички тези неща. Един по-изискан и по-обран цвят е много по-въздействащ от един ярък и натрапчив такъв – разбира се всичко зависи и от идеята! От друга страна, ако едно лого не изглежда добре в черно-бяло, то губи голяма част от емоционалното си и информативно въздействие. Затова изработка на лого и в цвят, и в черно-бял вариант е жизненоважна, за да е пълна задачата, която логото има – да представя и информира.
  4. Публикация на логото и типографски особености – логото обикновено в повечето случай е свързано с текст или отделни букви. Затова на текста и внедряването му в самото лого изображение са му нужни опростеност и задължителна конверсия във формат на графика. Относно публикацията логото е добре да се публикува навсякъде, където се появява информация за фирмата ви. Тоест само публикация в печатни носители е недостатъчна, както и само такава в уебсайтове. Именно функционалността изиграва най-голямата роля в изработка на лого, защото я обуславя и подкрепя със средствата на визуалното и функционалното.

Изработка на лого е нужно да се персонифицира задължително. Само едно обмислено, уникално и функционално лого е визитка и лице на една компания – първият етап от корпоративната идентичност на даден бизнес. Само този тип лога са трайни във времето и изграждат нужният имидж на един бранд, който той е търсил.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!