≡ Menu

Гугъл ще наказва мобилните сайтове, които ползват изскачащи (pop-up) прозорци

В края на август от Гугъл обявиха, че ще започват да понижават класирането на сайтове, които ползват за мобилната си версия изскачащи прозорци или лайтбоксове за събиране на мейлове.

Това се явява продължение на стремежът на компанията да създаде перфектната среда за сърфиране през мобилни устройства. В самото начало на процеса (преди 3 години) те въведоха изискване за размер на шрифта в сайтовете, така че да е четлив през GSM-и. Според Гугъл, след като вече 85% от сайтовете достъпни след търсене от мобилни устройства предлагат четлив текст без увеличаване (zoom in) на размера на съдържанието, е настъпило време да прецизират резултатите в челото ограничавайки сайтовете, който затрудняват достъпа към самото съдържание за сметка на останалите предлагащи лесен достъп до него. От този ход се вижда, че от компанията ясно се възприемат като двигателя на уеб еволюцията и осъзнато действат като главен редактор по елементи от уеб дизайна на страниците. От януари 2017-та сайтовете, на които информацията не е лесно достъпна за потребителите от мобилни устройва няма да се класират достатъчно напред, независимо от останалите показатели. Всякакви прозорци дори и такива, които не изскачат, а те посрещат с влизането в сайта и трябва да бъдат затваряни за да достигнеш до съдържанието ще бъдат пречка при класирането.

Незасегнати ще бъдат прозорците информиращи за cookies или за потвърждаване на навършени години. Също промяната в логаритъма няма да засегне сайтовете с форма за вход или регистрация, нужни за достигане до недостъпно съдържание за нерегистрирани потребители.

Интересно ще е да наблюдаваме промените в новинарските сайтове ползващи все по-често нетрадиционни рекламни банери с излизащо от очертанията съдържание. По темата от Гугъл споделят, че самият банер трябва да бъде лесен за отминаване при скрол и заемащ разумно пространство от екрана.

В крайна сметка, когато един рекламен банер заема целия екран освен, че рекламиращият ще получава повече посещения от незаинтересовани и неволно кликващи при скрол потребители, ще бъде и причината за неприятното изживяване на сърфиращите.

Определено това нововъведение ще е полезно за потребителите. От коментарите се забелязват единствено позитивни отзиви като от друга страна притежателите на сайтове с поп-ъп ще имат достатъчно време да отреагират.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!