≡ Menu

Гоним ли младите от България?

България в последните 20 години все е на челните места на лошите класации на различни статистически агенции. Не е по-различно и положението с възрастта на населението ни. По последни данни от преброяването през 2011 г. намаляват младите хора – до 18 годишна възраст. Ако през 2001 г. те са били 19,4 на сто, то сега са 15,9 процента от населението на България.

Или по друг начин казано, за едно десетилетие младите в страната са намалели с 20 хиляди. Какво по-лошо за една държава и нейната икономика от това работната сила и бъдещото поколение да изчезва малко по малко. За сравнение процента на застаряващите хора се е увеличил с 3,1 процента. Демографски погледнато, България не се намира в изгодно положение, но затова си има и обяснение. Все повече млади напускат страната ни и търсят работа в чужбина. Може би всеки можещ и знаещ младеж в България е распокъсан от дилемата дали да напусне родината си или да остане тук. А остане ли тук, алтернативата е една – здрава борба. Борба със системата, финансовите проблеми, неуредиците и куриозите, които са вече част от нашето ежедневие. Не, че в чужбина не трябва човек да се бори и да работи здраво. Но сякаш там си струват усилията и има за какво да го прави.Основните причини за прогонването на младежите от България са две основни. Първата е образованието.

Българското образование както беше казал един известен сценарист, претърпя през последните години страшно много реформи – около 40. Като една система, която трябва да е стабилна, без много промени, тази бройка реформи оказват негативно влияние. Ученици, учители и родители се умориха от постоянните реформи. Куриози не липсваха и на тазгодишните матури, където се начетохме на бисери. А университетите стремейки се само към печалба, са склонни да приемат и не до там знаещи и можещи ученици. Те студентите и без това учат до втория или третия семестър, отиват до някоя от многото лицензирани фирми за работа в чужбина. Заминали за някоя европейка държава, все по-рядко се сещат за родината, а за връщане не става и дума. Та това е, бъдещето на България.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!